De hindernisbalk: het reptielenbrein

Bij het paardrijden wordt gebruikt gemaakt van hindernisbalken om met je paard overheen te springen. Wanneer je besluit om een gezonde levensstijl aan te nemen, moet je ook meerdere malen over hindernissen springen. Wellicht herken je de volgende situatie.

Je hebt eindelijk besloten om een gezonde levensstijl te gaan volgen. Dit omdat je graag wil afvallen en je fitter wil voelen zodat je meer uit je rijprestaties kunt halen. Je vindt echter dat het deze week niet goed uitkomt om te beginnen omdat je het erg druk hebt. Druk op je werk en ook nog in het weekend een wedstrijd met je paard. Je spreekt vervolgens met jezelf af dat je dan maar volgende week maandag begint omdat het dan beter uitkomt.

Een nieuwe week en dus ook nieuwe kansen! Dat is wat je denkt…

Zie je wat er gebeurt? Door eerst met jezelf in gesprek te gaan of de verandering van jouw levensstijl deze week goed uitkomt, zorgt een stemmetje in jouw hoofd ervoor dat jij dit goede voornemen uitstelt. Het stemmetje wil dat je je levensstijl pas verandert op het moment dat het jou écht uitkomt. Pas wanneer je er voor de volle 100% voor kan gaan. Met een drukke week lukt dat uiteraard niet. Het is dan ook logisch dat je naar dit stemmetje luistert.

Maar waar komt dit stemmetje vandaan? En waarom gaat het stemmetje met jou in discussie als jij iets wil veranderen aan je huidige situatie, zoals je levensstijl?

Het stemmetje komt voort uit het kleinste en oudste deel van je hersenen; het reptielenbrein. Het reptielenbrein is gebrand op maar één ding en dat is OVERLEVEN. Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt niets, maar reageert automatisch en instinctief. Altijd is het doel om de huidige situatie zoveel mogelijk te behouden zoals hij is, want dat is immers veilig en jouw comfortzone.

Wanneer je dus in een levensbedreigende situatie terechtkomt dan zal je reptielenbrein er alles aan doen om je in veiligheid te brengen. Dit gebeurt ook als jij iets aan jezelf wil veranderen. Verandering betekent namelijk mogelijk gevaar en het reptielenbrein wil jou daar tegen beschermen, ook al weet je rationeel gezien dat het volgen van een gezonde levensstijl beter voor je is. Het stemmetje zal jou op het verkeerde been zetten. Maar wel op zo’n manier dat jij het stemmetje ook echt gelooft. Jij gelooft dan dat het beter is om volgende week maandag te beginnen aan de verandering van jouw levensstijl omdat daar nu eenmaal goede redenen voor zijn.

Het probleem is alleen dat het reptielenbrein helemaal niet wil dat jij verandert. Nu niet, nooit niet. Altijd zal het stemmetje met een nieuw goed excuus komen en daarmee een flinke hindernis opwerpen die jou ervan weerhoudt om te beginnen aan jouw gezonde levensstijl. Dus bereid je er maar op voor dat er volgende week maandag opnieuw een goed excuus van het stemmetje komt!

Maar nu heb jij door het lezen van dit bericht al een belangrijke stap gezet om jouw levensstijl daadwerkelijk te gaan veranderen.

Je bent je namelijk bewust geworden van het bestaan van het reptielenbrein en het stemmetje dat daar uit voortkomt. Je weet nu wat voor invloed het stemmetje heeft op jouw acties. De volgende stap is dan ook om er dwars tegenin te gaan. Luister dus niet naar het stemmetje, maar volg je eigen pad die leidt tot het behalen van jouw doel!

Tijdens jouw levensstijlverandering krijg je nog veel vaker dan normaal te maken met dit stemmetje in je hoofd. Bij iedere stap die je richting het behalen van jouw doel zet, komt het stemmetje om de hoek kijken en werpt een flinke hindernis op waar jij overheen moet. Bijvoorbeeld wanneer jij je niet fit voelt of niet lekker in je vel zit. Het stemmetje zal jou dan vertellen dat je niet moet gaan sporten, maar dat je rust moet nemen. Het stemmetje zal jou vertellen dat je niet op je voeding hoeft te letten, maar dat je wel iets lekkers verdient. Altijd zal het stemmetje willen voorkomen dat jij je levensstijl verandert, ook al is die verandering rationeel gezien beter en gezonder voor je. Maar hoe vaker jij het stemmetje negeert en je eigen plan volgt, des te zwakker het stemmetje wordt. Het is dus volledig aan jou. Jij hebt de teugels in handen!